Το μουσείο

έτος ίδρυσης 2020

Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου, Περιστέρα

Το Υποβρύχιο Μουσείο είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα που είναι ανοιχτό στο κοινό. Εγκαινιάστηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μαζί με το Δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, οι οποίοι και συμμετείχαν στην εγκαινιαστική κατάδυση βάθους 30 μέτρων.

Το ναυάγιο είναι πλέον ανοιχτό σε δύτες αναψυχής, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να το εξερευνήσουν, με την καθοδήγηση έμπειρων δυτών. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 λειτούργησε σε πιλοτική φάση και πλέον είναι ανοιχτό για όλους κατά τη θερινή περίοδο. Περισσότερες πληροφορίες για τα καταδυτικά κέντρα που οργανώνουν επισκέψεις στο ναυάγιο, θα βρείτε στη σελίδα μας Επικοινωνία.

Σας ευχόμαστε καλή διαμονή.

Δήμος Αλοννήσου

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε το πρώτο Υποθαλάσσιο Μουσείο της Ελλάδας στην Αλόννησο. Πηγή: Υπ. Πολιτισμού

ιστορία του ναυαγίου

Το Υποθαλάσσιο Μουσείο Αλοννήσου περιλαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια της Κλασικής Εποχής. Χρονολογείται μεταξύ των ετών 425 με 420 π.Χ και ανακαλύφτηκε το 1985 από το Δημήτρη Μαυρίκη σε βάθος 25 μέτρων, στα ανοιχτά της ακτής της νήσου Περιστέρας.

Το μοναδικό μέγεθος του πλοίου το κατατάσσει στα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία της εποχής του. Είχε μήκος 30 μέτρα και πλάτος 10. Μετέφερε περίπου 3.000 αμφορείς, γεμάτους με τα ξακουστά κρασιά της Μένδης (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής) και της Πεπάρηθου, η οποία είναι η σημερινή Σκόπελος. Το τεράστιο εμπορικό πλοίο εικάζεται ότι ανήκε σε Αθηναίο έμπορο και φαίνεται να έπεσε σε καταιγίδα ενώ έπλεε κοντά στην ακτή, στο μέρος όπου βυθίστηκε. Άλλη μια πιθανή θεωρία είναι ότι ξέσπασε φωτιά στο κατάστρωμα, η οποία και προκάλεσε τη βύθισή του.

Οι αμφορείς που βρέθηκαν, είχαν χαραγμένα τα αρχικά ΛΥ, κάτι το οποίο πιθανώς ήταν τρόπος μαρκαρίσματος των αγαθών. Η πορεία του πλοίου δεν μπορεί σαφώς να καθοριστεί. Μερικοί ισχυρίζονται ότι όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, κατευθυνόταν προς την Αλόννησο για να ξεφορτώσει τα αγαθά, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι είχε μόλις αποπλεύσει από την Αλόννησο, γι’ αυτό και βρέθηκε όχι πολύ μακριά από το λιμάνι.

Το ναυάγιο θεωρείται εξέχουσας σημασίας από αρχαιολογικής άποψης, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ανέπαφων αμφορέων που διασώθηκαν μέχρι σήμερα. Τόσο μεγάλη είναι η σημασία του, που ονομάστηκε “Ο Παρθενώνας των Ναυαγίων.”

αποστολή

Η αποστολή μας είναι κυρίως η προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού, η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον πλούσιο υποθαλάσσιο φυσικό και πολιτισμικό κόσμο, και επίσης η προστασία της Φώκιας Μονάχους Μονάχους.

όραμα

Το όραμά μας είναι να στρώσουμε το δρόμο για παρόμοια εγχειρήματα σε κομβικές αρχαιολογικές τοποθεσίες στην Αλόννησο.

μελλοντικά πρότζεκτ